Aortakleplijden

Klik op onderstaande foto voor een overzicht van alle ‘Aortakleplijden’ resultaten uit het Meetbaar Beter Boek 2016.

Aortakleplijden_foto

Klik op onderstaande foto voor een overzicht van alle ‘Aortakleplijden’ uitkomstindicatoren en initiële condities uit het Meetbaar Beter Boek 2016.

Aortakleplijden_overzicht_IC&UI

De aortaklep is een 3-slippige hartklep, die zich bevindt tussen de linkerkamer van het hart en de grote lichaamsslagader (aorta). De aortaklep kan bij sommige mensen gedurende het leven gaan lekken (aortaklepinsufficiëntie) of gaan vernauwen (aortaklepstenose). De aortaklepstenose is de meest voorkomende verkregen hartklepafwijking in westerse landen en komt bij mannen twee keer vaker voor dan bij vrouwen (Nkomo et al., 2006).

Bij een ernstige aortaklepstenose (of -insufficiëntie) en daaruit voortvloeiende klachten bedraagt de gemiddelde overleving maar 2 tot 3 jaar (Turina et al., 1987). Medicatie heeft geen effect op het ziekteproces van de aortaklepstenose. Ingrijpen moet dus invasief gebeuren. De huidige richtlijnen van de European Society of Cardiology (ESC) en American College of Cardiology (ACC) adviseren chirurgische klepvervanging bij patiënten met een ernstige aortaklepstenose en klachten of een verminderde pompfunctie van het hart.

In het Meetbaar Beter boek worden twee verschillende behandelingsmethoden van aortakleplijden geanalyseerd: (1) aortaklepvervanging (AVR) en (2) transkatheter aortaklepimplantatie (TAVI). Bij een TAVI wordt er middels een katheter via een groot bloedvat in de lies, of via een kleine snede aan de linkerzijde van de borst, een nieuwe aortaklep geïmplanteerd.  In tegenstelling tot een TAVI is bij een conventionele aortaklepvervanging een openhartoperatie nodig. Deze eigenschap van een AVR maakt een conventionele aortaklepvervanging invasiever dan een TAVI.

Copyright © 2019 Meetbaar Beter. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door Math Made. Ontwikkeling door Twenty First Media